Kirjoittamani
artikkelit

Luonto aistikokemuksien ja lapsen luonnollisen kehittymisen paikka

Sain vierailla puolisoni kanssa tuttaviemme ihastuttavalla kesämökillä meren rannassa, jossa tontille rakennetuilta kesämökiltä, saunarakennukselta, aitalta ja patiopaikoilta johti useita alas viertäviä, kiviä kiertäviä mutkittelevia polkuja. …

Lue lisää →

Johtaja – kotona vanhempana ja työssä esihenkilönä

Olen usein ajatellut, miten paljon yhteistä on vanhemmuudessa ja johtajuudessa. Tästä syystä päätin kirjoittaa pidemmän kolumnin. Mitä enemmän olen saanut kohdata ihmisiä syvällisesti tai auttaa …

Lue lisää →

Työnantajakuva

Kaikenlainen kehittäminen on huikean mieleistä ja mielenkiintoista! Uudessa työssäni olen innostunut kuuntelemaan työn kehittämiseen liittyviä podcasteja ja lukemaan johtamiseen liittyvää kirjallisuutta. Sain myös osallistua Seutukaupunkiosaajien …

Lue lisää →

Rajattomuuden rajuja seurauksia

Nyt olen riittävän rohkea kirjoittaakseni rajattomuudesta, joka varsin usein tulee sanana ajatuksiini lehtiä lukiessani, maailman tilannetta ja maamme johtajien päätöksiä seuratessani, asiakkaita tavatessani, oppilaita jututtaessani, …

Lue lisää →

Itseohjautuvuus vaatii johtamista

Tämän ajan tietoyhteiskunnassa, jossa syntyy uusia työrooleja ja –tehtäviä, on yhtä tärkeää kuin ennenkin saada työyhteisö tai organisaation työntekijät innostumaan tavoitteiden saavuttamisesta ja keinoista päästä …

Lue lisää →
holiness, love, silhouette

Myötätunnosta onnea

Myötätuntoisuus lisääntyy, kun sitä tietoisesti harjoittelee ja muistaa jakaa, mitä hyvää on nähnyt tai kuullut jonkun tehneen toisille. Lempeyttä, hyväksyntää ja arvostusta antamalla lisäämme omaa …

Lue lisää →
volunteer, poster, illustrator

Yhteisöllisyys

Yhteisöllisyys on ikään kuin sanaton sopimus tehdä yhdessä töitä ja samalla nauttia siitä, mitä saavuttaa toisten kanssa jokaisen eduksi. Puolisoni Juhan kanssa olemme pienen kylämme …

Lue lisää →
mind, think, ghost

Lahjakkaisiin panostaminen

Opetussuunnitelman lauseilla ”Jokaisella on oikeus kasvaa täyteen mittaansa ihmisenä ja yhteiskunnan jäsenenä. Tässä oppilas tarvitsee kannustusta ja yksilöllistä tukea.” pyritään varmistamaan lasten ja nuorten osaaminen …

Lue lisää →
new year, family, kids

Rakkauden rakennusaineet

Lapset seuraavat tarkasti vanhempiaan, kuuntelevat vanhempiensa sanoja ja pohtivat, mitä jäi sanomatta. Lapselle läheisyys rakentuu vain läsnäolon kautta. Lapsuuden koti piirtyy jokaisen lapsen sydämeen ja …

Lue lisää →

Loistavan työpaikan edellytykset

Työhyvinvointi on mielenkiintoinen käsite, jota sain taannoin tarkastella oppilaitoksen näkökulmasta luentoa valmistellessani. Meillä jokaisella on työkokemuksemme, joiden sävyttäminä asetamme toiveita tai näemme eri piirteitä oman …

Lue lisää →

Aitouden ihanuutta

Tätä kirjoittaessani olen saanut tutustua kahden viikon ajan uusiin oppilaisiini. Oppilaistani kaikki tunsivat osan luokkakavereistaan hyvin oltuaan samalla luokalla ensimmäiset neljä kouluvuottaan. Jokaiselle tuli myös …

Lue lisää →

Hyvää matkaa ja näkemiin

Pari päivää sitten sain yhden unelmani valmiiksi, mistä olen onnellinen ja samalla oloni on haikea. Oppilaitteni vanhempien/huoltajien kanssa yhteistyössä tehty kasvatuksen matka loppui osaltani kevätjuhlapäivänä. …

Lue lisää →

Hyvyyttä sanoilla

Olen kuunnellut vuosi sitten ilmestynyttä Martti Vaalahden äänikirjaa `Sanojen supervoima´, joka on puhutteleva teos yrittäjän kokemuksista. Kirjan johdanto alkaa: ”Mikä on maailman voimakkain ase? Sen …

Lue lisää →

Resilienssi

Resilienssi yksinkertaisimmillaan tarkoittaa muutosjoustavuutta ja palautumiskykyä, johon nykyisin koulutetaan työelämän tarpeista käsin johtajia, sotilaita, poliiseja, opetus- ja auttamisalan ammattilaisia. Sana resilienssi tulee latinan kielestä re-salire …

Lue lisää →

Itsensä voittaminen

Ehkä valintojen arvioimisen sijaan on antoisampaa kulkea kohti itselle tärkeitä tavoitteita, mikä väistämättä määrittää tulevaa. Mahdollisesti vain itse asetettu päämäärä on riittävä kannustin itsensä voittamiselle …

Lue lisää →

Mielen hyvinvointi elämän voimavarana ja toimintakyvyn ylläpitäjänä

Koululaiset ovat palanneet kouluihin ja toivottavasti saavat jatkaa koulunkäyntiään lähiopetuksessa. Kevään poikkeusaikana toteutettu etäopetus sai monet oppilaat ikävöimään kavereitaan ja lähiopetusta. Oppilaiden oikeus toimia yhdessä …

Lue lisää →

Ajatuksia rehellisyydestä

Rehellisyyteen suhtaudutaan monin tavoin. Oletan, että useimmat meistä arvostavat rehellisyyttä ja kokevat sen olevan oman ja ihmisten välisen hyvinvoinnin perusta. Toisaalta tiedetään, että julmassa maailmassa …

Lue lisää →

Arvokkaille Suomen miehille mietteitä

Itsenäinen Suomi täyttää 100 vuotta. Se on kovin lyhyt aika maailman historiassamme, mutta meille suomalaisille menneet vuosikymmenet ovat olleet kehityksellisesti merkittäviä. Nöyrä kiitoksemme kuuluu itsenäisyytemme …

Lue lisää →

Arvostava kohtaaminen

Äidilleni vaihdettiin reilu kolme vuotta sitten polveen tekonivel, joka on äidin sisukkaan liikeharjoittelun ansiosta toiminut varsin hyvin. Kuluneen syksyn aikana tilanne on muuttunut merkittävästi, sillä …

Lue lisää →

Hyvät teot

Elämässä tarvitaan hyviä tekoja, sillä eipä meillä taida olla muita tapoja rakkautemme osoittamiseen kuin hyvät sanat ja teot. Taannoin katsoin uudelleen elokuvan ’Best of me’, …

Lue lisää →

Innovaatiojohtamisessa on itua!

Innovaatiojohtamista voi nykyisin opiskella yliopistoissa ja korkeakouluissa. Toiset meistä luonnostaan ajattelevat uudistusmielisesti ja nauttivat jatkuvan kehityksen ajatuksesta. Menestyvät yritykset ovat toimineet innovaatiojohtamisen periaattein jo ennen …

Lue lisää →

Isättömyys tänä päivänä

Kolumnini aihe on käväissyt mielessäni useampia kertoja ja ehkäpä odottanut oikeaa aikaansa. Liekö tälle kipeälle aiheelle onkaan oikeaa aikaansa? Vai onko niin, että aiheeni aika …

Lue lisää →

Itsenäisiksi emme kasva itseksemme

Heinäkuun kymmenentenä luin Aamulehdestä surullisia tutkimustuloksia. Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiön (YTHS) neljän vuoden välein toteuttama laaja terveysvertailututkimus oli osoittanut, että ahdistuneisuushäiriö- ja masennusdiagnoosien määrä on kasvanut merkittävästi …

Lue lisää →

Kansainvälisyyden keskellä

Kansainvälisyydellä tarkoitetaan kansojen tai valtioiden välisiä asioita. Globalisaatio puolestaan viittaa maailmanlaajuiseen verkostoitumiseen ja maailman yhdistymisprosessiin, jonka tavoitteena voi olla tietynlainen maailmankansalaisuus. On mielenkiintoista pohtia, mitä …

Lue lisää →

Katopas poikaa

Teiden varsille on ilmestynyt varoituskolmioita muistuttamaan pikku-koululaisista ja monissa lapsiperheissä palataan kouluelämän vaatimaan rytmiin. Kesä alkaa väistyä taka-alalle puimureiden myötä ja syksy tekee tuloaan, vaikka …

Lue lisää →

Kitkerästä kateudesta kiitollisuuteen

Työkaverisi saa tunnustusta hyvin tekemästään työstä. Oletko onnellinen hänen puolestaan vai harmittaako sinua, kun jäit itse vaille kunniaa? Tuttu koneyrittäjä ostaa lisää kalustoa saatuaan lisäurakoita. …

Lue lisää →

Koronan aikaan

Kolumnia kirjoittaessani on pääsiäissunnuntai ja koronaviruksen kotiin kuljettamina meillä on ollut jo parin viikon ajan kaikki lapset ilonamme. Skotlannissa opiskelevat nuoremme ovat tulleet kotiin alkuperäistä …

Lue lisää →

Lapset – luonamme piipahtavat opettajamme

Tuuli tuivertaa sateen kastelemia puita ja kellastuneet koivunlehdet leijailevat vihreälle nurmelle. Syksy tekee tuloaan. Onneksi juuri nyt ei sada! Taidan olla liikuttuneessa mielentilassa; tällä kertaa …

Lue lisää →

Lomaillaan aikatauluttamatta

Maalla asuva tuttavani kertoi, miten heidän vieraansa pääkaupunkiseudulta oli hämmästellyt useampaan kertaan maaseudun elämää: ”Miten täällä voi saada aikansa kulumaan? Pitääkö teidän aina lähteä kaupunkiin, …

Lue lisää →

Luonnon huumaa

Huhtikuun puolivälissä upotin erilaisia siemeniä multaan ja asettelin purkit ikkunan valoon entiseen karjakeittiöön toiveissani saada pontevia taimia kesän koittaessa. Osa siemenistä lähti loistavaan kasvuun ja …

Lue lisää →

Luottamus on parisuhteen kivijalka

Tänä jouluna olen saanut virittäytyä joulun tunnelmaan jo pidemmän aikaa. Jouluvalot on laitettu, joululauluja on laulettu, herkkureseptejä tutkittu ja joitakin paketteja ostettu. Rauhallisen rakkauden juhlan …

Lue lisää →

Lähdethän joulumatkalle?

Elämä täyttyy toinen toisiaan seuraavista hetkistä, joista toiset muodostuvat meille merkityksellisiksi ja toisia emme edes tiedosta. Kun palaamme muistoihimme ja tavoittelemme itsellemme tärkeitä hetkiä, saatamme …

Lue lisää →

Matkailu mielessä

Talviloman tiimellyksessä suuntana voi olla vaikka etelän lämpö tai hiihto- ja laskettelukeskus. Sain olla sivustaseuraaja kahden Itävallan kävijän keskustelussa. Molempien innokkaat silmät loistivat heidän jakaessaan …

Lue lisää →

Meillä on vain nykyhetki

Varsin usein tämä hetki, joka juuri on käsillä ja saman tien menee jo ohi, kuluu tulevan suunnittelemiseen tai menneen muistelemiseen. Ihanteellisinta on osata nauttia pienen …

Lue lisää →

Mitä kieltä teidän pesässä puhutaan?

Tänä keväänä takapihamme koivuun sijoitettu talo sai kahdet asukkaat. Ensin pönttöön muutti talitiainen ja taisi päästä pitkälle pesänrakennuspuuhissaan, kunnes kirjosieppo päätti vallata juuri saman pöntön …

Lue lisää →

Musiikkia – aikataidetta kiitos!

Muutama viikko sitten näin netissä videon, jossa oli kuvattu iäkästä naista sairaalan vuoteessa ja hänen ääreensä hetkeksi pysähtynyttä hoitajaa. Nuori kalifornialaismies Jared Axen laulaa hoitotyönsä …

Lue lisää →

Olenko onnellinen, jos koko ajan on… ?

Koti on perheenjäsenten maanpäällinen sielujen kohtaamispaikka. Mikä merkitys meidän jokaisen hyvinvoinnille onkaan sillä, että järjestämme sielujen läsnäoloa! Ihminen viisaudessaan on kehittänyt kommunikointia helpottaakseen lukuisia yhteyden-pitomahdollisuuksia, …

Lue lisää →

Oman onnen omenoita…

Löysin mielenkiintoisen ja nopealukuisen kirjan, kun erään jutustelun jälkeen lupasin koota listan kirjoista, joissa kerrotaan vinkkejä elämänilon löytymiseksi. New Yorkissa asuva entinen lakinainen Gretchen Rubin …

Lue lisää →

Onko meillä yhteys?

Kahvinkeittimen vierestä ahkera mies löytää kirjeen, jonka sisältönä on yhteyden menetys. ”Mietin, etkö oikeasti ymmärrä? Muutaman vuoden olen pohtinut, että tätä elämää en halua. Haluan …

Lue lisää →

Onko somettaminen tylsyyden lääkettä?

Tylsyyden kokemus on hävinnyt ihmisten elämästä viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana, sanoo kasvatustieteen professori Juha T. Hakala. Sain olla kuuntelemassa hänen luentoaan `Luovuus tarvitsee tylsyyttä´. Hakalan …

Lue lisää →

Pidä itsestäsi huolta

Tuomi kukkii, mehiläinen kurkistelee ikkunasta ja kottaraisella on hurja vauhti pesään lentäessään ja sieltä ulos tullessaan. Taitaa olla kesä! Suomen luonto on vihreimmillään, mikä saa …

Lue lisää →

Rakastavat katseet

Vieläkin muistan, miten lempeästi äitini katsoi minua, kun menin eräänä yönä herättämään häntä pikkutyttönä. Olin nähnyt unta, että olen istumassa potallani. Muistan, miten minua nolotti. …

Lue lisää →

Sukupuu – itsen tarkastelun työkalu

Oma suku alkaa kiinnostaa ikääntymisen myötä ja jotkut jopa hurahtavat sukututkimukseen. Usein harmittelee, kun ei vielä nuorempana ymmärtänyt kysyä silloin eläneiltä lähisukulaisiltaan heidän tarinoitaan. Päiväkirjat …

Lue lisää →

Syyttely estää peiliin katsomisen

Tällä hetkellä päivätyössäni saan kasvattaa 9 – 12 -vuotiaita lapsia, mikä minulle on luottamustehtävä. Pääosin luokassani on 10-vuotiaita, joilla on kahdeksan vuotta aikaa kasvaa ns. …

Lue lisää →

Toiveikkuudella tästä päivästä huomiseen

Itsenäinen Suomi täytti 102 vuotta ja juhlava Presidentinlinnan itsenäisyyspäivän vastaanotto kruunasi itsenäisyyspäivän illan. Kauniit kukka-asetelmat ja naisten kampaukset – upeista iltapuvuista puhumattakaan saattelivat mielen juhlatunnelmaan, …

Lue lisää →

Tottelevaisuudessa kasvaa yhteistyön siemen

Suomi on täyttänyt 99 vuotta ja lähes kolme miljoona ihmistä on ihastellut televisionsa äärellä linnan juhlien pukuloistoa. Tämän vuoden itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton teemana oli Suomen vahvuudet, …

Lue lisää →

Tunnejäljet vanhemmuutemme viitoittajia

Olen juuri tullut valtakunnallisilta perheneuvottelupäiviltä, joiden aiheena oli `Sodan jäljet meissä´. Luentojen ja keskustelujen lomassa me osallistujat ymmärsimme, miten vahvasti sotiemme seuraukset meissä edelleen vaikuttavat. …

Lue lisää →

Tunnistanko terveen ja sairaan itserakkauden?

Olen taannoin keskustellut erään miehen kanssa työssäni. Mies tuli tapaamiseen puolisonsa kanssa ja oma oletukseni oli, että meillä kaikilla kolmella on mahdollisuus keskustella. Toisin kävi …

Lue lisää →

Varjoa ja valoa

Olin koulutuksessa, jossa yhtenä teemana olivat menetykset. Osallistujien piti pohtia, mitä ilman ei pystyisi elämään ja missä järjestyksessä pakotettaessa luopuisi seuraavista asioista: koti, läheiset, toimeentulo, …

Lue lisää →

Voi että!

Pyysin ystävältäni ideoita kolumnini otsakkeeksi. Hän totesi saman tien: ’Voi että!’ ja niinpä päätin kirjoittaa tunnelmiani ’Voi että’ –fiiliksistäni. On monia asioita, joihin ei ole …

Lue lisää →
Vieritä ylös