Lähdethän joulumatkalle?

Elämä täyttyy toinen toisiaan seuraavista hetkistä, joista toiset muodostuvat meille merkityksellisiksi ja toisia emme edes tiedosta. Kun palaamme muistoihimme ja tavoittelemme itsellemme tärkeitä hetkiä, saatamme huomata, miten lämmin tunne ottaa meidät haltuunsa. Tunteet ovat aina rehellisiä, joten lienee paikallaan pohtia, mitä tuo omaan muistoon liittyvä tunne yrittää kertoa.

Nyt toivon, että sukeltaisit joulumuistoihisi. Ehkä mielesi seikkailee lapsuuden kuusenhakuretkellä, joulusaunan lämmössä tai joulupukin odotustunnelmissa. Saatat sydämessäsi kuulla lempijoululaulusi, muistaa rakkaan joululahjasi tai kaivata jotakuta, jonka haudalle viet aattoiltana kynttilän.

Ehkä muistat myös sellaista, jota et olisi halunnut kokea varsinkaan jouluna. Älä nyt anna niille liian suurta tilaa mielessäsi, vaan tavoittele kaikkea kaunista ja hyvää; varsinkin, kun pian on joulu.

Lähde kanssani joulumatkalle! Pakataan koriin yhdeksän kirjainta: yksi L-, yksi Ä, yksi H, yksi E, yksi I, kaksi S-kirjainta ja kaksi Y-kirjainta sekä joulumieli.

Lempeyttä tältä matkalta ei puutu. Sinut hyväksytään juuri sellaisena kuin olet. Saat kertoa ajatuksistasi, toiveistasi ja tunteistasi. Kukaan ei velvoita sinua uurastamaan tai kantamaan vastuuta mistään, vaan tällä matkalla on lupa lekotella. Huomaat, että matkalle ovat lähteneet kaikki rakkaasi ja nyt taitaa olla oikea aika kertoa, mitä on jäänyt sanomatta.

Äitisikin on paikalla. Hän ottaa sinut syliinsä ja pahoittelee, kun ei aina ole ollut sinulle läsnä. Sinä hymyilet ja huomaat, miten syvälle äidin rakastava katse osuu. Äiti kertoo, kuinka tärkeä olet hänelle ja sinä puolestasi kiität häntä ja isääsi huolenpidosta, jonka turvin uskalsit lähteä omille siivillesi. Rohkaistut kertomaan vanhemmillesi lapsuutesi haavoista, minkä jälkeen tunnet valtavan huojentuneisuuden. Vanhempasi eivät hyväksy kaikkia tekojasi ja sanojasi, mutta kertovat rakastavansa sinua vain siksi, että olet heidän lapsensa. Nyt ymmärrät, mitä pyyteetön rakkaus tarkoittaa.

Hellässä hetkessäsi näet puolisosi. Tiedät sisimmässäsi, että nyt on sopiva hetki puhua mieltä askarruttaneista asioista. Vetäydytte kahden omaan rauhaanne ja halaatte pitkään. Silitätte toistenne hiuksia ja otatte toistenne kasvot kämmentenne väliin. Katsotte toisianne silmiin. Kukaan tai mikään ei keskeytä teitä. Kerrot, että olet kaivannut kohtaamisen hetkiä, kun monet arjen askareet ovat vieneet huomionne. Puolisosi liikuttuu ja pian saat kuulla hänen kokemastaan.

Empatia on tällä retkellä päällimmäisenä korissa. Sinä ja puolisosi kykenette asettumaan toistenne asemaan, minkä seurauksena ette puolustaudu tai hyökkää, vaan kumpikin tulee vastaan. Pyydätte loukkaukset anteeksi ja lupaatte, että mökötys ei enää vieraile teidän kodissanne. Mikään ei saa olla yhteyden esteenä.

Iloisina sovinnosta päätätte kiiruhtaa lastenne luo. Kerrotte heille, mitä muutoksia tämä matka tuo teidän elämäänne. Kysytte lapsiltanne, mikä heitä kodissanne eniten ilahduttaa ja lupaatte pitää huolen kodin lämpimästä tunnelmasta.

Sanat jäävät mieleesi ja päätät olla sanojesi mittainen. Tämän matkan jälkeen et enää turruta pahaa oloasi läheistesi luota vetäytymisellä, alkoholilla tai muilla syillä, kuten kiireellä. Nyt alat kylvää kiitosta, kannustusta, rohkaisua, kehuja ja anteeksiantoa.

Kuulet tuttuja ääniä ja innostut huomatessasi, että tällä matkalla on mukana kavereita kaukaa vuosien takaa ja tästä ajasta. Ystävyydellä onkin erityinen sija tällä matkalla. Juttelette niitä näitä, kuulet kavereiden kuulumisia, nauratte yhdessä, muistelette menneitä, syötte hyvin ja saattepa jopa nukkua hyvillä mielin maailman parantamiskeskustelun jälkeen. Ääneen toteat, miten rikas oletkaan saatuasi kaikki nämä rakkaat ihmiset ympärillesi. Vielä ennen nukahtamistasi soitat ystävillesi Suvi Teräsniskan laulun `Muista rakkaitani´.

Seuraavana aamuna heräät retkellä hyvillä mielin ja aamupalaherkkujen äärellä palaatte edellisillan pohdintoihinne. Ystäväsi ylistää, miten arvokasta Yhteisöllisyys on. Toteatte, että kukin matkalla mukana olijoista kuuluu omaan perheeseensä, omaan sukuunsa, omaan kyläänsä tai asuinyhteisöönsä ja monet teistä myös tietoverkkojen yhteisöihin. Tällä matkalla ei kukaan ole yksinäinen, vaan yhteenkuuluvaisuuden tunne täyttää sydämet.

Sinä olet onnellinen – paljon tärkeää on tullut sanotuksi ja kuulluksi. Tällä matkalla on ollut hyvä olla ja tälle matkalle tekee mieli palata. Itse asiassa sinä itse voit lähteä tällaisille matkoille milloin tahansa; varsinkin, kun on joulumieli mukana.

Joulumatka alkaa olla lopuillaan ja kotiin päästyäsi purat korisi sisältöä. Jokainen mukaan otettu kirjain on saanut uuden merkityksen. Nyt tiedät, mistä LÄHEISYYS rakentuu: lempeydestä, äidin rakkaudesta, hellyydestä, empatiasta, ilosta, sanoista, ystävyydestä, yhteisöllisyydestä ja sinun ymmärryksestä!

Tämä mielikuvituksen joulumatka johdattakoon Sinua arvoisa kolumnini lukija todelliselle joulumatkalle. Rakenna tähän jouluun ja tulevaan vuoteen lämpimiä hetkiä, joita Sinä ja läheisesi saatte muistella ja kokea nauhana toinen toistaan seuraavina hetkinä, päivinä, viikkoina, kuukausina ja vuosina!

Scroll to Top