Matkailu mielessä

Talviloman tiimellyksessä suuntana voi olla vaikka etelän lämpö tai hiihto- ja laskettelukeskus. Sain olla sivustaseuraaja kahden Itävallan kävijän keskustelussa. Molempien innokkaat silmät loistivat heidän jakaessaan laskettelukokemuksiaan. Nuori herra ihasteli vuosia Alpeilla eri kohteissa käyneen työkaverini kertomuksia ja itsekin uudelleen hohtaville rinteille haluavana totesi siellä olevan vähän liian kivaa! ”Liian kiva” hänen kohdallaan taitaa tarkoittaa sitä, että tekee mieli aina vain uudelleen lasketteluseikkailuihin.

Ajattelen, että on arvokasta jakaa matkailukokemuksiaan, sillä läsnä olevat saattavat saada kipinän oman matkansa suunnitteluun tai pelkästään matkailukokemuksien kuuleminen saa hyvälle tuulelle. Yläasteen saksan opettajani kertoi elävästi matkoistaan ja muistan, miten kovasti halusin ymmärtää kaiken kertomansa, kun hän tarinoidensa lomaan sujautti valokuvia. `Köstlich kuchen´ on jäänyt sanaparina mieleeni, kun opettajani jakoi mielenkiintoista kahvilakokemustaan. Huomattavasti paremmin mieleeni on jäänyt ajatukseni, että toivottavasti jonakin päivänä pääsen matkoille.

Halu nähdä jotakin uutta ja erilaista lienee useimmille matkailijoille matkaan lähtemisen perustelu; tosin harvoin matkusteluintoa tarvitsee kenellekään perustella. Matkaan saatetaan lähteä arjesta irrottautumisen vuoksi ja monet matkustamista rakastavat sanovat jaksavansa arkea paremmin matkaa odottaessa ja edellistä muistellessa. Tällä viikolla puolisoni Juhan kanssa pääsimme kotisohvaltamme Route 66:lle, kun Juhan ystävä pyynnöstämme näytti videoita ja valokuvia moottoripyörällä tekemästään huikeasta matkastaan. Mekin saimme maistaa vähän Amerikan tunnelmia legendaariselta Route 66-reitiltä, joka kulkee Yhdysvaltojen halki Chicagosta Santa Monicaan, Los Angelesiin.

Viisaat sanovat, että elämä tuntuu eletyltä, kun kerää vuosiinsa sisältöjä. Elämän sisältöä saamme monenlaisista hetkistä ja kokemuksista ja tietenkään sisällöt eivät synny vain matkustamisesta. Ihmisen on helpompi muistaa asioita, jotka erottuvat usein toistuneista kokemuksista. Kiireiset, univajeen tai huolen täyttämät ajanjaksot tuntuvat täyttyvän sumusta. Joskus sumu suojaa ihmismieltä, kun kaikkea ei pysty muistamaan. Toisinaan voi harmittaa, kun ei saa palautettua jotakin hetkeä mieleensä. Valokuvat ja videot onneksi auttavat muistamistamme ja helpompi on muistaa rutiineista poikkeavat hetket.

Geokätköily on yleistynyt edullisena perheiden liikunta- ja matkailuharrastuksena. Ideana on etsiä ulos piilotettuja geokätköiksi nimettyjä vedenpitäviä, erikokoisia rasioita tai purkkeja älypuhelimen tai GPS-laitteen avulla. Geokätkön koordinaatit ja muut tarpeelliset tiedot etsijät löytävät harrastukseen liittyvältä internet-sivustolta. Suomessa geokätköjä on noin 60 000 ja maailmalla yli 6 miljoonaa. Ulkoilun lisäksi geokätköily tarjoaa loistavat mahdollisuudet oppia ja saada tietoa eri kohteista. Kotimaan matkailustakin tulee geokätköillen mielenkiintoista; jopa omalla paikkakunnalla saattaa olla historiallisia tai muutoin merkittäviä paikkoja, joista saa tietoa kätköt löytämällä. Peruskätköt löytyvät etsimällä ja ns. multi- tai mysteerikätköt vaativat arvoituksen tai tehtävän ratkaisemisen.

Matkustaminen ei ole kaikille fyysisesti, taloudellisesti tai periaatteellisesti mahdollista. Tekniikan kehittymisen myötä ulkomaanmatkailusta on tullut tavallista, vaikkakin harmillisesti ilmastolle haitallista. Onneksi tänä päivänä voi tehdä mielikuvamatkoja erityisesti internetin tarjoamana. Eri kulttuureista, nähtävyyksistä, maisemista ja elämätavoista saa rajattomasti tietoa matkailublogeista, -vlogeista, Instagramista ja yksinkertaisesti googlettamalla. Aina voi kotikeittiössä kokeilla eri maiden ruokareseptejä, mutta kaikkia haju- ja makuelämyksiä ei valitettavasti voi kokea kuin käymällä paikan päällä. Kameroiden tallentamat maisemat ovat nekin kauniita, mutta esimerkiksi omin silmin nähty maisema tuoksuineen, äänineen ja tunnelmineen on huikea ja tavoiteltava kokemus!

Scroll to Top