Mitä kieltä teidän pesässä puhutaan?

Tänä keväänä takapihamme koivuun sijoitettu talo sai kahdet asukkaat. Ensin pönttöön muutti talitiainen ja taisi päästä pitkälle pesänrakennuspuuhissaan, kunnes kirjosieppo päätti vallata juuri saman pöntön omaksi kodikseen. Kirjosieposta kerrotaan, että suloisesta ulkonäöstään huolimatta linnulla on karski luonne ja se joko yksin tai puolisonsa kanssa karkottaa peräti verisin tappeluin tiaiset pois valitsemastaan pöntöstä.

Lintujen maailmassa toiminta taitaa määrittyä pitkälti viettien ja vaistojen pohjalta. Linnut viestivät toisilleen erilaisin signaalein reviirinsä, kiinnostuksensa ja arvojärjestyksensä. Olisi mukavaa olla lintujen lauluäänien asiantuntija!

Meillä ihmisilläkin on lajillemme ominaisia käyttäytymismuotoja ja viestintämme muistuttaa kotoa oppimaamme kieltä jopa äänenpainotuksia myöden. Mielenkiintoiseksi kommunikointiamme ei mielestäni tee eri maiden kielet, vaan viestintämme eri merkitykset. Samoilla sanoilla on erilaisia merkityssisältöjä eri ihmisille. Joskus unohdamme puhua sanojen merkityksistä, sillä kuvittelemme itsellemme tuttuakin tutumpien sanojen sisältöjen tarkoittavan samaa toisille kuin itsellemme.

Parisuhteissa sanoilla ja lauseilla rakennetaan yhteyttä puolisoiden välillä. On onnea, kun puolisoiden keskinäinen viestintä soljuu itsestään ja loukkaantumisilta vältytään. Ristiriidat ja pettymykset johdattavat puolisot pariterapia-asiakkaiksi, jolloin suhteen kieli pääsee valokeilaan. Aika usein asiakkaillani on halu korjata tai täydentää kumppaninsa sanomaa. Ehkä toinen ei muista samalla tavalla tai kokee asian toisin, minkä vuoksi on tärkeää saada kertoa oma totuus.

Paripsykoterapeuttina saan siis kuulla useimmiten kaksi totuutta, joista kummastakin olen yhtä kiinnostunut. Kuulostelen kaikella herkkyydelläni asiakkaitteni kertomaa, teen lisäkysymyksiä ja tarkennuksia sekä seuraan sanomatonta viestintää. Yllättävän nopeasti puolisoiden puheesta, eleistä ja tunnepurkauksista välittyy kummallekin merkitykselliset asiat. Hyvin usein puolisot puhuvat eri kieltä!

Vuosien myötä olen alkanut Gary Chapmania siteeraten puhua asiakkailleni rakkauden kielistä. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että maailmassa ei ole tärkeämpää kieltä kuin rakkauden kieli. Jokaisen rakkauden kieli on omanlaisensa, eli jokainen tuntee rakkautta eri asioista. Yksi kokee olevansa rakastettu, jos saa sanoina kuulla rakkauden tunnustuksia, arvostavia sanoja tai läheisten sanoista välittyy hyväksyntää. Toinen ei erityisemmin välitä rakkauden sanoista, vaan ilahtuu sydämensä pohjasta, mikäli kumppani tekee jotakin, mikä helpottaa hänen arkeaan. Moni rakkauden teoista itsensä rakastetuksi tunteva muistaa, jos puoliso on vähän ponnistellut ja tullut omalta mukavuusalueeltaan pois tekemällä jotakin rakastaan miellyttävää. Aika usein rakkauden teot ovat arkisia kodinhoitotöitä.

Jonkun rakkauden kieli saattaa olla läheisyys, jota voi kokea fyysisesti ja psyykkisesti. Fyysistä läheisyyttä kutsun ihoajaksi ja psyykkistä jakamiseksi. Ihoaikaa kumppanit tarjoavat toisilleen hellyytenä silityksin, rapsutuksin, halauksin, kosketuksin, suukoin, hierontana, kampaamisena ja lähellä olona. Ihoaika saa mielihyvähormoni oksitosiinin virtamaan. Psyykkinen läheisyys syntyy jakamisen myötä; jaetaan muistoja, tätä päivää ja tulevan suunnittelua. Tutkimukset ovat osoittaneet, että juuri jakaminen on parisuhteissa sellaista, jota leskeksi jäämisen myötä kaivataan eniten. Jos pariskunnan rakkauden kieleksi muodostuu asioiden jakaminen, leskenä on vuosia tunne, että haluaisi jakaa näkemäänsä, kuulemaansa ja ihan kaikkea, mitä on tottunut toiselle jakamaan.

Tavallinen rakkauden kieli, jota monet asiakkaani kertovat kaipaavansa on aika. Voi kaivata kahdenkeskistä aikaa kumppaninsa kanssa, perheaikaa tai monien sosiaalisten ihmissuhteiden kuormittamana saattaa tuntea itsensä todella rakastetuksi, jos puoliso rohkaisee ottamaan omaa aikaa ja tekee sen mahdolliseksi esimerkiksi lastenhoitovastuun kantamalla. Pikkulapsivaiheessa elävät parit saavat harvoin olla itsekseen, joten lyhytkin ulkoilu tai mikä tahansa mieluisa tekeminen yksinään saa ihmeitä aikaan.

Rakkauden kieli voi olla myös yllätyksiä täynnä. Jos tietää kumppaninsa pitävän yllätyksistä, voi lahjana hänelle antaa jotakin, mistä varmuudella tietää toisen pitävän. Rakkauden yllätys voi olla tekstiviesti kesken päivän, herkkusuklaa tai toisen lempiruoka, konserttilippu, retki, matka tai mukavista asioista juttelu. Aika ja raha eivät saisi olla koskaan esteenä, sillä vain mielikuvitus rajoittaa rakkauden yllätyksiä.

Ikääntyessämme ja elämäntilanteidemme myötä muutumme ja samalla rakkauden kielemme muuttuvat. Nuorena tai viime vuonna saatoimme tuntea itsemme rakastetuiksi eri asioista kuin tällä hetkellä, minkä vuoksi parisuhteessa pitää päivittää oman pesän kieliasiat.

Scroll to Top