Olenko onnellinen, jos koko ajan on… ?

Koti on perheenjäsenten maanpäällinen sielujen kohtaamispaikka. Mikä merkitys meidän jokaisen hyvinvoinnille onkaan sillä, että järjestämme sielujen läsnäoloa!

Ihminen viisaudessaan on kehittänyt kommunikointia helpottaakseen lukuisia yhteyden-pitomahdollisuuksia, joita ilman satojen kilometrien päässä toisistaan olevien olisi mahdotonta samanaikaisesti olla yhteisneuvottelussa. Tälläkin kolikolla on kääntöpuolensa. Huomaamatta – pysähtymättä sähköpostiviesteihin vastaamiseen tai puhelinneuvontaan voi vierähtää jopa enemmän aikaa kuin kasvokkain tapahtuvaan kohtaamiseen.

Itsepäisyyttä me toisinaan tarvitsemme. On osattava sanoa ei lukuisille mahdollisuuksille. Vanhempien tehtävänä on huolehtia lastensa oloajasta, jota nukkumisen, koulunkäynnin ja harrastamisen ohella pitää olla riittävästi. Aikuisena on harvinaista onnea, jos joku muu pitää meidän puoliamme. On itse opittava kieltäytymään tehtävistä, jotka tuntuvat raskailta ja ovat aikaa ja voimavaroja vievinä oman onnemme uhkana. On ihanaa, jos oppii panostamaan oman itsen ja läheistensä evästämiseen.

Rauhaa toivotamme toisillemme vähintäänkin jouluisin, jolloin tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan ihmiset haluavat antaa ja toivovat osakseen rakkautta ja hellyyttä. Onneksi joulurauha julistetaan ja toivottavasti se laskeutuu monien kotiin keskeyttämään hektisyyden. Ehkä hyvä olo olisi tutumpi tunne, jos rauha julistettaisiin useammin. Äitinä rohkenen väittää, ettei maailmassa ole juuri mitään yhtä ihanaa kuin lasten silmien ilo, joka syntyy helposti yhdessä vietetystä ajasta. Leppoisaa kotiaikaa perheenjäsenet saavat enemmän, kun sovitaan kunkin jäsenen kotityövastuut. On viisautta opastaa lapset jo taaperoiästä alkaen osallistumaan kodin askareisiin. Onneksemme meillä on Suomessa oikeus saada niin fyysistä kuin verotuksellistakin helpotusta kotitöiden tekemiseen – yhä useammat valitsevat siivouspalvelun yritysmuotoisena.

Erilaisuus ihmisten välillä on rikkautta! On mahdollista, että tiedostamatta annamme läheisellemme rakkautta tavalla, joka ei tavoita häntä. Tarpeemme ja toiveemme muuttuvat ja jokainen voi oppia tunnistamaan ja ilmaisemaan niitä. Onnea tavoittaaksemme voimme aloittaa pysähtymällä. Mitäpä jos kysyisimme itseltämme ja rakkailtamme, miltä tuntuu ja mitä todella tarvitsemme ja toivomme?

Scroll to Top