Pidä itsestäsi huolta

Tuomi kukkii, mehiläinen kurkistelee ikkunasta ja kottaraisella on hurja vauhti pesään lentäessään ja sieltä ulos tullessaan. Taitaa olla kesä! Suomen luonto on vihreimmillään, mikä saa meidät ihmiset ja eläimet heräämään. Saimme ihastella maanviljelijöiden puhtia, kun pitkään seisahduksissa olleen kevään jälkeen pellot kutsuivat äestäjiä ja kylväjiä. Pohjanmaan lakeuksilla näki yhdellä katsahduksella jopa kymmenen traktoria samaan aikaan työssä. Sopiva sade ja lämpö on saanut pellot orastamaan. Taas kerran riemuitsen valosta, jota meillä kesällä riittää!

Kevät ja kesä ovat myös juhlien aikaa. Perinteiset suvivirret ovat soineet, valkolakkeja on painettu päähän ja toinen toistaan mieleenpainuvampia kesäjuhlia valmistellaan useissa kodeissa. Suunnitellaan pöydän herkkuja, siivotaan talven jälkiä ja sovitellaan asuja. Miehet fiilistelevät kauluspaidan ja solmion väreillä ja naiset spekuloivat, pukeutuvatko vaatekaapin sisältöihin vai kauppojen uusiin aarteisiin. Juhlallisesti pukeutumalla osoitamme arvostuksemme toisen juhlaa kohtaan, minkä vuoksi ei ole yhdentekevää, menemmekö farkuilla vai juhlavaatteilla.

Olemme perheeni kanssa saaneet kutsun muutamiin juhliin, joista olen nauttinut erityisesti kohtaamisien vuoksi. Joidenkin tapaamisista oli kulunut vuosia, toisten kuukausia, muutaman päiviä ja toki mukana on aina uusia tuttavuuksiakin. Kohdatessa päivitetään kuulumisia sekä hämmästellään lasten ja nuorten kasvua. Ajan kulumista saa aina ihmetellä. Vuodet vaan vierivät ja jokainen elää omaa elämäänsä. Tämä fraasi on kovin totta ja pakottaa hiljentymään, mikäli havahtuu sen syvälliseen viestiin.

Ehkä juhlat ovat juuri tästäkin syystä arvokkaita. Usein tavatessa ei välttämättä huomaa toisen ihmisen muutoksia, koska kuva toisesta päivittyy vähän väliä. Sen sijaan harvoin tapaaminen tarjoaa ikään kuin selkeämmän mahdollisuuden toisten havainnointiin. Ikä ja elämänkokemukset näkyvät meissä. Kukaan ei voi vaikuttaa omaan ikäänsä eikä aina elämänsä muutoksiin. Menetykset, sairaudet ja vaikeudet verottavat elämän kulkijoita. Oletan, että juurikin näiden itsestä riippumattomien verottajien vuoksi liian helposti unohdamme itsestämme huolehtimisen. Tämän kevään juhlissa havahduin miettimään tätä!

On niin paljon asioita, joihin voimme itse vaikuttaa. Toisaalta tapahtuu paljon sellaistakin, mihin itsellä ei ole osaa ei arpaa. Vanhan laulun ’Pidä itsestäsi huolta’ sanat hiipivät ajatuksiini: ”Pidä itsestäsi huolta, jos lähden täältä ennen sua. Kulje onnellisten puolta, älä katsettasi maahan luo. Pidä itsestäsi huolta, jos lähden täältä ennen sua, valo nousee aina tuolta, sitä kohti kulje, mulle lupaa tuo.”  Nämä sanat kuvaavat uskoakseni meidän monen sydämen kieltä – tätä me toivomme rakkaimmillemme. Itse asiassa toivomme, että he pitäisivät itsestään huolta jo ennen lähtöämme.

Ravintomme ja elämäntapamme näkyvät meistä ulospäin. On ihanaa nähdä itsestään huolta pitäviä ihmisiä. Terveellisen elämän peruspilarit kaikessa yksinkertaisuudessaan ovat liikunta, oikeanlainen ravinto, riittävä uni ja mielekäs tekeminen. Jo yhdenkin peruspilarin puute alkaa pitkään jatkuessaan näkymään ulospäin. Joskus me ihmiset tulemme omalle elämällemme sokeiksi; emme huomaa, mitä vaille olemme. Läheisen välittäminen voi katkaista ikävien muutoksien kumuloitumisen. Ehkä voisimme useammin hyvää toivottaessamme sanoa: Pidä itsestäsi huolta.

Kukaan muu ei voi elää meidän elämäämme. Se tehtävä on annettu meidän hoidettavaksemme. Sisältääkö arkiruokamme vitamiineja, kuituja ja proteiineja? Syömmekö monipuolisesti luonnon antimia, jotka näöllään, hajullaan ja maullaan rikastuttavat myös aistikokemuksiamme. Nukkumalla lataamme akkujamme, lisäämme vastustuskykyämme ja nopeutamme sairauksista toipumistamme. On tärkeää tiedostaa oma yksilöllinen unentarve, sillä liian vähäinen nukkuminen vaikeuttaa uuden oppimista, keskittymistä ja muistamista sekä aiheuttaa mielen vireen laskua ja painonnousua.

Kasvomme paljastavat eniten. Elimistömme suurin elin on ihomme, jota aikuisella voi olla jopa kaksi neliömetriä. Kasvojen kalpeus, punoitus, turvotus, läiskät ja sameus voivat johtua liiallisesta sokerista, rasvasta, vitamiinien puutteesta, hormoneista, tupakasta, alkoholista tai unen puutteesta. Tällä hetkellä Suomessa yli puolet aikuisista on ylipainoisia ja joka viides luokitellaan lihavaksi, mikä osoittaa, että normaalipainon pitäminen ei ole helppoa.

Itsestämme huolta pitämällä voimme jakaa sisäistä hyvinvointiamme ulospäin ja ulospäin meistä näkyy, että huolehdimme itsestämme!

Scroll to Top