Voi että!

Pyysin ystävältäni ideoita kolumnini otsakkeeksi. Hän totesi saman tien: ’Voi että!’ ja niinpä päätin kirjoittaa tunnelmiani ’Voi että’ –fiiliksistäni. On monia asioita, joihin ei ole mahdollista vaikuttaa ja siitä huolimatta voi olla näistä asioista jotakin mieltä. Voi aina todeta: Voi että!
Suomalainen kun olen, en voi ohittaa sään päivittelyä. Kovasti surkuttelen ammatikseen tien päällä työtä tekeviä. Joka aamu pitää kurkistaa ulos ja tarkistaa lämpötila, sillä harvemmin sää on mitenkään ennakoitavissa. Tiet ovat mustan jään peittämiä, lumipolanteisia, sohjoisia, suolattuja, auraamattomia, hiekoittamattomia ja, ja… kaikkiin aikatauluihin on lisättävä säävara. Voi että!

Onneksi maamme verohallitus huolehtii verojen määräämisestä ja perinnästä, jotta verovarojen avulla saamme monia merkittäviä yhteiskuntamme palveluita. Verottajan kassasta saavat valtio, kunnat sekä muutamat julkisyhteisöt. Täysi-ikäiseksi kasvettuamme meistä jokainen pääsee verovelvolliseksi ts. saa kaikista tulostaan luovuttaa osan yhteiskuntamme hyväksi. Suurin osa täysi-ikäisistä kantaa vastuunsa, mutta valitettavasti on työkykyisiä aikuisia, joita ei vain huvita! Voi että!

Veronmaksukykyisyysperiaatteen mukaan jokaisen tulee maksaa veroja taloudellisten voimavarojensa mukaan. Nyt sanon: Voi että! Viime kuukausina olen lukenut useammasta lähteestä suomalaisten eläkeläisten korkeista veroprosenteista. Ihmetyttää, jos ansaitun eläkeiän saavutettua – lukuisten työvuosikymmenien jälkeen – eläkkeen veroprosentti on reilusti yli neljäkymmentä! Yhtä ihmeissäni olen lapsiperheiden verotuksesta. Suomessa lapsiperheitä, erityisesti palkansaajalapsiperheitä, verotetaan monia Euroopan maita kireämmin. Varsin konstikas järjestelmä on leskeneläke ja eritoten leskeneläkkeen vähennyskaava kaiketi yli 65-vuotiaiden leskien osalta. Useilla yli 65-vuotiailla leskillä on kotitaloudessaan lähes samat menot kuin puolison eläessä, mutta tulot putoavat roimasti, kun toisen eläkettä ei enää tule. Voi että!

Pakolaisten määrät Euroopassa ovat kasvaneet reilusti viime vuoden aikana. Keskimäärin 60 miljoonaa ihmistä on maailmassa pakolaisina ja heistä noin puolet naisia. Syyrian pitkittynyt sisällissota, Irakin ja Afganistanin väkivaltaisuudet ja Isis-järjestö ajavat ihmisiä pakenemaan. Eurooppaan tulevista pakolaisista iso osa on miehiä. Vaarallisille pakolaisten salakuljetusmatkoille lähtevät miehet, joiden uskotaan selviävän matkasta naisia ja lapsia todennäköisemmin. Miehet lähtevät pakoon myös Isis-järjestön pakkovärväystä. Miten järjetöntä! Ihmiset tietenkin haluaisivat elää rauhassa omissa maissaan ja maailmassa säästyttäisiin suurilta suruilta ja kuluilta, jos vallan himo ei olisi saanut liikaa sijaa. Salakuljetukset ovat harmaata taloutta puhtaimmillaan, pakolaisten alkukartoitukset ja turvapaikan hakuprosessit, sosiaali- ja terveydenhuollon kustannukset, tulkkaus- ja käännöspalvelut kaikki maksavat ja maksukykyä ei tahdo riittää. Voi että!

Lopuksi vielä merkitykseltään kevyempi päivittely, jota nimitetään ’juvenoia’ -ilmiöksi. Kautta vuosikymmenien ihmiset jaksavat verrata omaa nuoruuttaan tämän päivän nuorison elämään. Aina kuulee, miten ennen oli haastavampaa, raskaampaa, työläämää tai vaativampaa ja kuinka nykynuoret pääsevät helpolla. Nuoria on kautta aikojen soimattu joko laiskoiksi tai ’kultalusikka suussaan syntyneiksi’. Kukaan nuori ei pysty vaikuttamaan siihen, miten heitä on kasvatettu tai millaisiin oloihin he ovat syntyneet. Voi että!

Scroll to Top